Независимо дали ядете суши на традиционно място в Япония, в изискан ресторант в друга чужда държава или си купувате вкусно суши от супермаркета, едно е общо – до поръчката ви ще има розов или жълт джинджифил. Чудили ли сте се някога защо?

Независимо дали ядете суши на традиционно място в Япония, в изискан ресторант в друга чужда държава или си купувате вкусно суши от супермаркета, едно е общо – до поръчката ви ще има розов или жълт джинджифил. Чудили ли сте се някога защо?



Японците са педантични по отношение на храната си и спазват определени правила и етикети за консумиране на суши в традиционен ресторант.



Умами е уникален и загадъчен вкус, който от десетилетия завладява света на храните. Често описван като „пикантен“ или „месен“ вкус, умами е петото вкусово усещане наред със сладкото, киселото, соленото и горчивото. Той има способността да подсилва вкуса на други храни и да ги прави по-удовлетворяващи, поради което се е превърнал в толкова популярна съставка в много ястия по света. (още…)



Сушито и зеленият чай са класическа комбинация в японската кухня. Ако някога сте яли суши в ресторант, има вероятност да са ви сервирали чаша зелен чай заедно с рулцата суши. Но защо този конкретен вид чай е толкова популярен със суши и какво го прави подходящ за вкуса на суровата риба?



Процедура на подбор на проекти BG16RFOP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“



Ако избирате напитките си без да се съобразявате с храната която ще ядете – или пък обратното – няма да успеете да се насладите на вашето ястие. Изключително важно е да избирате правилните питиета когато се храните със суши.



Уасабито е неразделна част от много различни видове суши. Вкусът му добавя така нужното допълнение към останалите съставки на сушито. Все пак един от най-често задаваните въпроси, които получаваме от любителите на сушито, е защо пастата от уасаби е толкова люта. Поради тази причина ние се обърнахме към науката с цел да обясним всичко това и да захраним ентусиазмът на хората.



Ако никога преди не сте опитвали суши, може би е защото сте били скептични да го опитате. Суровите риби вероятно не звучат много апетитни, плюс всички странни имена на суши ролки, може да изглежда трудно дори да разберете какво представляват всъщност. Също така и екзотичните неща като уакаме и нори в някои от тях. Но добрата новина е, че поръчването на суши не трябва да бъде страшно преживяване. Всъщност може да е наистина забавно, а вкусът е неповторим.



На света съществуват доста истории как една култура прегръща най-доброто от друга и го включва в себе си. Например как майсенските майстори на порцелан взимат най-добрите техники от Китай при изработката на прочутата керамика или как британецът Робърт Форчън изнася нелегално няколко китайски чаеви растения, за да създаде най-добрите плантации в Индия.



В редица западни медицински издания, както и разбира се, обществото, в продължение на дълги години, над тридесет (за да бъдем точни), е дискутирало доколко е полезно бременните жени да се хранят със сурова риба, както и разбира се и със суши.