prigotvqne-na-sushi

Суши – историята на японския специалитет

Япония е страна, с която ние българите традиционно поддържаме чудесни взаимоотношения. Наред с кимоното, дълголетието и невероятния технологичен напредък, Япония е известна у нас и по света с уникалната си кухня, а най-известното й ястие е сушито. Нека разгледаме какво точно представлява това ястие и каква е неговата многовековна история.

Хората често си мислят, че сушито представлява ориз със сурова риба, но това се отнася само до определен вид суши. Първоначално терминът „суши” се е отнасял до сурово месо или риба, които чрез ферментация са се запазвали годни за консумация, когато хората са нямали фризери и хладилници.

Произход на сушито

Произходът на това ястие може да се проследи още в далечния 2-ри век в Югоизточна Азия, където месото и рибата били осолявани и оставяни да ферментират продължителни периоди от време. Първите данни за суши в Япония са документирани през 7-ми век, а през 10-ти век е описано как хората почиствали рибата от вътрешностите й, след което я пълнели със суров ориз и са я заливали със японска оризова ракия или вино, за да получат ферментация. След ферментирането, което продължавало от 2 до 3 месеца, само рибата била годна за консумация, а оризът се изхвърлял.

sushi-geisha

През 15-ти век сушито вече се разделя на два вида – оригиналното суши от 10 век и суши, което може да се консумира преди пълния процес на ферментация, което позволило на хората да ядат и ориза, който придобивал леко кисел вкус. Заради по-бързото приготвяне и годността на ориза за храна, вторият вид суши бързо станал популярен.

Век по-късно вместо да чакат продължителни периоди от време ферментирането на ястието, хората започнали да добавят оцет, който съкратил до минимум както времето за приготвяне, така и цената на двата вида суши. В допълнение била елиминирана и острата миризма на сушито, която не всички хора понасяли добре. От този момент нататък все по-малко ферментацията била необходима за създаването на суши, което вече съдържало само риба и оцет, затова хората преминали към добавянето на готвен ориз към ястието.

Сушито днес

Сушито, такова каквото го познаваме днес, е комбинация от японско сашими (парчета сурова риба) и подправен с оцет ориз. Въпреки че е консумирано в продължение на векове, ястието за първи път се свързва с името суши след 1827 г., когато става познато като популярното Едо суши. Това ястие първоначално е създадено като скъпа „бърза храна”, продавана по улиците. То отговаряло идеално на тази цел, заради бързото приготвяне и подправения с оцет ориз, който ферментирал и предотвратявал скорошното развалянето на сашимито.

Сушито в Америка и по света става известно след 1970 г., когато японските фирми разширяват дейността си и отварят японски ресторанти в различни страни. Въпреки че за непривикналите към такова ястие хора първоначално било трудно да ядат сурова риба, суши модата навлязла победоносно и се адаптирала към западната култура, като днес може да се открие изключително разнообразие от суши ястия, съдържащи най-различни съставки и с различна технология на приготвяне.