wasabi rastenie

Защо уасабито е толкова люто?

Уасабито е неразделна част от много различни видове суши. Вкусът му добавя така нужното допълнение към останалите съставки на сушито. Все пак един от най-често задаваните въпроси, които получаваме от любителите на сушито, е защо пастата от уасаби е толкова люта. Поради тази причина ние се обърнахме към науката с цел да обясним всичко това и да захраним ентусиазмът на хората.

Какво точно представлява уасабито?

уасаби сушиЗа любителите на сушито, които нямат идея, Wasabi Japonica е растение принадлежащо към семейството на Brassicaceae в което още са хрянът и зелето. Обикновено уасабито се използва като натурална подправка и поради тази причина се е превърнало в изключително популярна съставка в много ястия от ориенталската кухня. Самото растение Уасаби расте около потоците в планините на Япония и обикновено вирее при температури между 8° С и 20° С. Повечето растения уасаби могат да бъдат намерени основно в районите Ивате, Нагано, Шизука и Шимане. Самото растение може да достигне до 30 сантиметра на височина, докато листата му които са тъмно зелени на цвят могат да стигнат размери от около 15 сантиметра (за дължина или ширина).

За да може растението уасаби да зрее правилно, перфектният баланс между слънчева светлина, климат и качество на водата трябва да са на лице. Поради тази причина влажните речни долини на Япония предоставят перфектните условия за зреенето на уасабито. Всички части от растението уасаби се използват, включително стъблото, корените, листата, самият ‘’плод’’. Последното пък съдържа най-голям брой хранителни вещества и също така е мястото, в което има най-голяма концентрация на вкусове. Уасабито се продава като стъбло или като готова паста – повечето обекти за суши закупуват Уасабито в първичното му състояние и след това приготвят гъстата зелена паста. Приготвянето обикновено става като или се настъргва корена с помощта на специално ренде. С цел да се запази краткотрайният вкус, суши шефовете обикновено поставят Уасабито между рибата и ориза.

Почувствай лютото

Пикантните храни обикновено имат съставка по-известна като Капсаицин, която може да се намери в семената на растението Капсикум. Тази натурална съставка е на лице във всички чили чушки и е естествен защитен механизъм на това растение което всъщност има за цел да обезсърчи потреблението му! Веднъж прието веществото се всмуква в езикът и активира ТРПВ1 рецепторите и предизвиква усещане за парене – степента на изгаряне зависи от концентрацията на молекулите на капсаицин. Така че, ако видите някой познат, който иска да пробва, ще е по-добре да го предупредите какво точно ще стане. Имайте предвид, че водата може да направи усещането още по-неприятно.wasabi pasta

Някои обичат лютото

Уасабито не може да се определи просто като обикновена люта подправка в смисъл, че не съдържа капсаицин. Все пак, има друга подобна съставка известна като Алил Изотиоцианид. АИТС се съдържа и в продукти като горчицата и основната причина за специфичният вкус. Подобно на капсаицинът, тя прониква в ТПРВ1 рецепторите на езика ни. Съществената разлика при двете е, че капсаицинът предизвиква по-висока температура. АИТС всъщност не предизвиква реакция свързана с вдигане на температурата. Вместо това, съставката предизвиква реакции в носа ни.

Всъщност, Уасабито е продукт често използван за отпушване на синусите. Поради факта, че миризмата му е толкова силна, се изискват само няколко секунди вдишване, които да отпушат синусите. Всъщност всяка част от растението Уасаби може да бъде използвана в медицината. Листата и стъблото могат да се използват в анти-бактериалната медицина и да помогнат при респираторни проблеми. Дори има доказателства, че растението може да стопира растежа на туморите открити в стомашната лигавица.

Както виждате, Уасабито е важно не само за феновете на сушито, но може да се използва и в медицината. Ако например сте в София и търсите суши с любимата подправка на Япония, няма да е зле да ни потърсите. Всички наши ястия са с Уасаби паста, което значи, че ще можете да се насладите на най-доброто суши в София.