sushi-frushi-hapki

Еволюиращото суши – новите тайни съставки, които мнозина не знаят

С все по-увеличаващото се световно население, с поскъпването на храните, с все по-силно изразената тенденция на интензификация на земеделието (използване не само на изкуствени торове и препарати за защита, а и на генно модифицирани организми) все повече хора започват да се питат каква храна е най-полезна за тях.

И верни на старото правило, че новото е позабравеното старо, те се обръщат към изпитаните рецепти от миналото, включително тези, които идват от различни, омайващи със своята екзотика страни.

Такава е например Япония – страната с най-висока продължителност и качество на живот. И нейната емблематична храна – суши.

 

Frushi ?

frushi-klechki-qponiqПротивно на грешното схващане, което разгледахме и в предишните наши статии ,че сушито е само сурова риба, древната рецепта за храната на бъдещето, включва и други съставки, които даже не бихте си и помислили, че могат да се съвместят – пресни плодове и подправки, включително тропически такива.

Т.нар „frushi” (произнасяно фруши), включва в своите ролца: манго, ананас, пъпеш, мента, ягоди, боровинки, драконов плод, въобще – всичко, което може да хрумне на човек.

Тази мания, скоро завладяла пазара на Обединеното кралство, е довела до астрономическото производство на 1000 пакета на час в един от водещите производители на острова на готова азиатска храна.

И те, предвид големината на пазара, планират даже да се разрастват!

По думите на водещи световни нутриционисти – новата комбинация дава възможност на все повече хора да разнообразят менюто си, включвайки в него микроелементи, витамини и енергия, които са лесно усвоими, както и разбира се, са по-евтини и достъпни за намиране от обикновения потребител.

И в отговор на тази нова тенденция, в доста канали за видеосподеляне, вече могат да се намерят безброй начини за приготвяне на новата разновидност на суши, като водещи готвачи дават съвети за най-удачното съчетаване на различните съставки, за да се постигне най-балансирания (дори според българските представи) вкус.

Без съмнение, може би част от световната тенденция бегло  ще засегне и нашите балкански ширини.

Заради нашия строго консервативен вкус в храненето (соленото си е солено, макар и хипер солено, сладкото, лютото и горчивото – също) то може и да не се наложи.

Но всички отзиви за сега са добри и ние строго Ви препоръчваме да опитате сами да създадете нещо.

 

Как да приготвим фруши вкъщи