sushi-za-nachinaeshti

Суши за начинаещи

Ако никога преди не сте опитвали суши, може би е защото сте били скептични да го опитате. Суровите риби вероятно не звучат много апетитни, плюс всички странни имена на суши ролки, може да изглежда трудно дори да разберете какво представляват всъщност. Също така и екзотичните неща като уакаме и нори в някои от тях. Но добрата новина е, че поръчването на суши не трябва да бъде страшно преживяване. Всъщност може да е наистина забавно, а вкусът е неповторим.

Вашето първо опитване на суши

За първия ви суши опит вероятно ще искате да се придържате към ролки, които са доста популярни и не са твърде екзотични. По-голямата част от тях идват в „маки“ ролки. Тези ролки съдържат риба и зеленчуци заедно със суши ориз, обвити в морски водорасли (наречени нори). Тези ролки могат да съдържат всичко от сьомга до змиорка, а повечето ресторанти имат свои уникални специалитети. Маки хапки са чудесни за споделяне, така че ако сте с приятел, може да поръчате няколко вида от тях и да се разделят.

Сашими също е популярен вариант. То представлява сурова риба, която е нарязана доста тънко. Потопете го в соев сос преди да го консумирате и се насладете на невероятният вкус на рибата.

Основни видове суши с риба

Има няколко различни вида суши ролки, които са доста основни. Ще ги намерите във всеки обект, предлагащ суши. Някои от тях обикновено са сравнително евтини, така че можете да ги опитате без да харчите много пари.

Хосомаки са малки ролки. Те обикновено имат само една или две съставки в ролката вместо няколко, поради техния размер. Такива са например „Хосомаки тон“, в който съставките са сварен ориз, риба тон и нори.

Що се отнася до съставките, много хора нямат представа какво да поръчат. Има различни видове компоненти, предлагащи разнообразен вкус. Ако сте алергични към риба, вие можете да опитате „Футомаки фреш“, в което се преплитат вкусовете на манго, авокадо и сирене „Филаделфия“. А ако не сте сигурни, че искате да опитате сурова риба, можете да поръчате „Урамаки Ичибан“, при който рибата е от външната страна и е запечена.

Винаги може да попитате суши шефа и той ще ви насочи към най-добрия избор, като се съобрази с вашите изисквания.

Как се яде суши

Повечето хора предполагат, че суши трябва да се консумира с пръчици, но всъщност е напълно нормално да ядете определени суши хапки като хосомамаки  и нигири с пръсти. Също така вие не трябва да използвате уасаби на всички суши хапки – обикновено нигири хапките вече са овкусени с него. Но ако предпочитате сушито си с малко повече уасаби, сложете малко върху суши хапката, но не е препоръчително да смесвате уасаби със соев сос, освен ако не ядете сашими. Използвайте джинджифила между различните видове суши хапки, а не като допълнителна съставка, така ще сте готови за нов вкус и ще подпомогнете храносмилането.

Изпробване на нещо ново

Ако сте се харесали първото си суши преживяване, може да искате да опитате отново. Ето един добър начин да изпробвате различни видове суши при следващата си дегустация: да закупите няколко от ролките, които сте харесали, но след това изберете едно нещо от менюто, което никога не сте опитвали. По този начин дори ако не харесвате новия тип суши, все още имате достатъчно количество от това, което харесвате. Ако сте с приятел, можете да поръчате нещо ново и след това да споделите помежду си.