Sushi Napitki

Напитки, които си подхождат със суши

Ако избирате напитките си без да се съобразявате с храната която ще ядете – или пък обратното – няма да успеете да се насладите на вашето ястие. Изключително важно е да избирате правилните питиета когато се храните със суши.

В зависимост от типа на сушито, които сте избрали, различните видове напитки може да допълнят вкуса му. По традиция със суши се сервира вода или Японска бира, но все пак това не значи, че до тук свършват вашите опции. Можете да направите и комбинация с напитки като саке, вино, чай или коктейли (при определени основни правила, с които трябва да сте наясно):

  • Придържайте се към аромати, които се допълват взаимно
  • Изберете подобни нива на киселинност (тоест вашата напитка трябва да бъде или равна по киселинност на вашата храна, или дори по-киселинна)
  • Пикантните храни си пасват с по-сладките напитки
  • Избирайте комбинации с подобна текстура (както храните така и напитките могат да бъдат леки, средни или тежки по текстура)

След като вече установихме някои основни правила, можем да преминем и към нашите предложения за комбинирането на суши и напитки:

Саке

Саке обикновено се предлага със суши поради факта, че и при двете основната съставка е ориз. Препоръчваме Ви да комбинирате саке със сашими, защото вкусът на рибата перфектно се допълва с вкусът на сакето.

Ако все пак искате да опитате саке със суши рулца, изберете някое по-малко традиционно рулце (като Урамаки Ичибан рол или Урамаки Калипсо рол). Тези два вида отлично ще се допълнят с аромата на сакето.

Бира

Sushi Bira

Когато комбинираме суши с бира, няма как да сбъркате ако се придържате към някоя Японска марка бира. Ако все пак предпочитате други бири като някои български те също ще Ви свършат доста добра работа. Предвид факта, че сушито и сашимито са по-леки храни, би било добре да се придържате и към по-леки по вид бири.

Вино

Виното е едно от най-подходящите питиета, с които може да комбинираме хапването на суши. Съществуват много различни комбинации между виното и сушито, които могат да се харесат на хората. Както при другите питиета така и при виното, трябва внимателно да се комбинират сортовете с видовете суши. Ако комбинирате суши с вино е добре да се придържате към по-меките видове вина, които няма да отнемат от чара на сушито. Ето и някои от любимите ни комбинации:

  • Урамаки тон и манго с Бяло вино Совиньон блан
  • Урамаки сьомга рол с Бяло вино Ризлинг или Просеко
  • Нигири сьомга с Пино Ноар
  • Урамаки Ичибан или Калипсо със Сухо Розе или Сухо Бяло вино
  • Почти всичко със Шампанско

Зелен Чай

Този чай е едно от перфектните допълнения към сушито. Това е така, защото тази напитка помага на метаболизма ни да преработи високото количество сол, което се намира в соевия сос. Повечето хората след като са започнали с пиенето на саке преминават към употребата на зеления чай за остатъка от тяхното хранене.

Вода

Водата си подхожда с почти всяко ястие и няма причина да не комбинирате каквото и да било с вода. Препоръчително да добавяте към нея лимон, лайм, портокал или какъвто и да е друг цитрусов плод, който би паснал с вкусът на сушито. Други пък подходящи видове вода са подсладените с: Нар и Касис (сладки и достатъчно силни, за да пасват на сушито) или Ябълка и Малина (свежи и деликатни, подходящи за видовете суши, които не съдържат риба в тях).

Коктейли

Когато става въпрос за избор на коктейли, които да пасват на сушито, трябва да се придържате към тези с ниски нива на алкохол, който да не изтрие вкуса на храната, която ще приемете. Например, мартинито пасва много по-добре от водка с лед.

Питието трябва да подобрява храната Ви, а не да се състезава с нея. Поради тази причина ще е добре да избирате напитки и храни, които да се допълват. Също така коктейлите направени с джинджифил могат да бъдат добра опция.

Коктейли които препоръчваме: Маргарита, Манхатън, Дайкири, Джин с Тоник

Sushi Kokteili