sushi-fakti

Осем удивителни факта за сушито

  1. Сушито не произлиза от Япония.

Първоначално сушито е използвано в югоизточна Азия, като начин за съхраняване на рибата в сол и ориз. От Китай това ястие се разпространява в Япония в 8-ми век. През 19 век в Токио започват да откриват улични щандове, където сушито се продава като бърза закуска. С течение на времето щандовете преминават в суши барове и суши ресторанти. Повече за историята на сушито може да откриете тук.

karta-qponia

  1. Сушито не е сурова риба.

Името на сушито всъщност е по-скоро свързано с готвения и подправен с оцет ориз, отколкото с рибата. Ето защо днес могат да се намерят най-различни вегетариански суши в Япония, които съдържат яйца и спанак, краставица или дори сливи.

  1. Оризът на сушито не е лепкав.

Много хора си мислят, че оризът, използван в сушито, е лепкав, но не от него идва тази лепкавост. Готвачите на суши добавят към сготвения ориз специален суши оцет с високо съдържание на захар в него. Именно той слепва оризовите зрънца.

  1. Антибактериалното действие на джинджифила в сушито.

Противно на очакванията джинджифилът, с който се подправя ястието, не само придава специфичен свеж аромат, но и има антибактериално действие срещу суровата риба, която може да съдържа паразити, което прави употребата му при ядене на суши изключително полезна.

  1. Рибата тон не е била обичайна съставка за сушито.

През 11 век японците са наричали рибата тон шиби, което на японски се римувало с „деня на смъртта”, така че никой не консумирал тази риба, за да не си навлече нещастие. Тази традиция се запазила до 19-ти век, когато било открито нигири сушито, което представлявало маринована риба тон в соев сос. От тогава риба тон става популярна съставка в сушито.riba-ton-sushi

  1. Какво е сушито – ролца или нигири?

Зависи от страната, в която се намирате. Японците възприемат сушито като нигири, или оформено на ръка, докато американците са възприели сушито като ролца.

  1. Какво не знаем за подправката уасаби?

Не винаги ресторантите предлагат оригиналната подправка уасаби в сушито, която представлява японски хрян. Въпреки че има такива, които използват уасаби на прах, други я заместват със синап и хрян. Това се прави с цел да се избегне голямото оскъпяване на ястието, тъй като уасаби струва много скъпо.

  1. Ролца Калифорния са изобретение на американците.

Те са резултат от един случай, при който клиент на суши бар в Лос Анджелис поискал специалитета на заведението. Тогава готвачът на суши използвал авокадо, което не била типична съставка в сушито до този момент и го нарекъл авокадов специалитет. Клиентът толкова много го харесал, че това ястие влязло в редовното меню, а днес е известно като Ролца Калифорния и е след най-популярните суши видове в Америка.