siomga-norvegia

Как загиващата рибна индустрия в Норвегия убеди японците да прибавят сьомга към сушито си

На света съществуват доста истории как една култура прегръща най-доброто от друга и го включва в себе си. Например как майсенските майстори на порцелан взимат най-добрите техники от Китай при изработката на прочутата керамика или как британецът Робърт Форчън изнася нелегално няколко китайски чаеви растения, за да създаде най-добрите плантации в Индия.

(more…)

bremennost-sushi-hapki

Бременност и суши – могат ли да бъдат съвместявани

В редица западни медицински издания, както и разбира се, обществото, в продължение на дълги години, над тридесет (за да бъдем точни), е дискутирало доколко е полезно бременните жени да се хранят със сурова риба, както и разбира се  и със суши.

(more…)

sushi-frushi-hapki

Еволюиращото суши – новите тайни съставки, които мнозина не знаят

С все по-увеличаващото се световно население, с поскъпването на храните, с все по-силно изразената тенденция на интензификация на земеделието (използване не само на изкуствени торове и препарати за защита, а и на генно модифицирани организми) все повече хора започват да се питат каква храна е най-полезна за тях.

(more…)

sushi-vkashti

Суши за вкъщи – топ 5 съставки, които трябва да имаме в дома, за да му се насладим

Има много, ама наистина много съставки, които трябва да имаме, за да си направим суши за вкъщи. Но не всички са Ви нужни, за да може да направите такова.

(more…)

sushi-zdravoslovno

Сушито – забравената здравословна храна

Пълно с прясна риба, хрупкави зеленчуци и богат на фибри ориз, сушито може да бъде пълно с полезни хранителни вещества, сто процента здравословна храна.

(more…)

siomgata-priqtel-sushi

Всичко за сьомгата – най-добрият приятел на сушито

Сьомгата е един от продуктите, за които не правим асоциация, когато мислим за българската трапеза. И с право. Тя се развъжда най-много в крайбрежните води на Норвегия и присъства най-вече в менюто на северните народи, които са свързани чрез водите на Северно и Балтийско море (тъй като това е нейното естествено местообитание).

(more…)

sushi-fakti

Осем удивителни факта за сушито

  1. Сушито не произлиза от Япония.

Първоначално сушито е използвано в югоизточна Азия, като начин за съхраняване на рибата в сол и ориз. От Китай това ястие се разпространява в Япония в 8-ми век. През 19 век в Токио започват да откриват улични щандове, където сушито се продава като бърза закуска. С течение на времето щандовете преминават в суши барове и суши ресторанти. Повече за историята на сушито може да откриете тук.

(more…)

prigotvqne-na-sushi

Суши – историята на японския специалитет

Япония е страна, с която ние българите традиционно поддържаме чудесни взаимоотношения. Наред с кимоното, дълголетието и невероятния технологичен напредък, Япония е известна у нас и по света с уникалната си кухня, а най-известното й ястие е сушито. Нека разгледаме какво точно представлява това ястие и каква е неговата многовековна история.

(more…)

jena-qde-sushi

Защо сушито е полезно за вас?

Учените смятат, че сушито е една от причините японците да са сред хората с най-добро здраве в света. Като цяло, японската диета – сурова риба, зеленчуци и ориз – съдържа изключително малък процент мазнини. Удивителен факт е, че техният процент на сърдечно-съдови заболявания са сред най-ниските в света.

(more…)

FB Instagram